сайт.com или sait.com изработка на сайт

Сайт.com срещу Sait.com – Има ли значение за изработка на сайт?

Искате да си поръчате изработка на сайт, обаче кое да изберете?

 

Сайт.com или Sait.com – домейн на кирилица или латиница? Интернет е пълен с информация за избора между тези два домейна. Мнения има изключително много, избор много голям, какво да правиш?

Ако потърсите във вашата собствена ниша, ще видите че наистина излизат по няколко домейна на кирилица. Хората ги използват и то не малко. Вярно, няма някой голям сайт на кирилица, но правилният изказ е по-скоро „все още няма“. Тенденцията към сайтовете на кирилица се покачва, сега е на път да излезе и разширението .бг – още повече домейни за вас и вашият бизнес.

 

Основната разлика при сайт.com и sait.com

Още в началото на всяка изработка на сайт е важен домейна. Дали е близък до темата на сайта, дали няма да помогне за повишаването на позицията ви при търсене, той е самото начало. Избора на домейн е много важен и само от вас зависи дали ще искате домейн на кирилица или на латиница.

„Но аз искам да направя силен сайт, ще взема тогава на латиница“ – това не е вярно! Може да направите силен сайт на какъвто си пожелаете домейн. Начина на изписване (кирилица или латиница) не е важен, а само допълващ. Дори сайтовете в секция „проекти“ са на кирилица, а са на първа страница.

 

Как Google вижда сайт.com и sait.com?

Отговорът – съвсем еднакво. Единствената съществена разлика която може да намерите при работа с двата домейна е смяна на адреса в някой сайтове. Искате да добавите сайта си в директория, но идва проблема с това, че домейнът не е приет. Изписва грешка. Може да поставите домейна си с разширението което виждате например в администрацията на сайта – xn–-abvgdejz.com (изглежда нещо подобно). Така вашият сайт ще бъде приет.

Това е! Няма други разлики, няма промени при класирания и прочее. Единствените промени при класирането са ако в домейна се съдържа ключовата дума или е написан само от нея. Това определено придава тласък за покачване на позицията.

Относно как google вижда вашият сай – на снимката е написано в търсачката „бебета“ и сайтът излиза по следният начин:

изработка на сайт на кирилица

 

Както сами виждате в търсенето излизат и сайтове на латиница и на кирилица.

Ако може да сложите ключовата дума в домейна си – още по-добра оптимизация на сайт.
Ако обаче, точно вашият домейн е зает, не желаете да използвате друг вид разширение за него и единствената ви алтернатива е да изберете домейн на кирилица – взимайте! В един момент интернет пазара за домейни ще е доста тесен и няма да има много място за възможности.