Струва ли си да търгуваш с домейн? – Multidarksystem.com

Колко можеш да изкараш от домейн?

Всеки който е решил да се захваща с търговията на домейни си е задавал този въпрос. В тази статия, ще се опитам да ви дам няколко насоки за това, как успешно да търгувате с домейни, но винаги трябва да следвате едно единствено правило – За всеки домейн може да има купувач! Какво искам да кажа с това? Случвало ми се е да купувам домейн, които изобщо не ми се струва скъп или желан от някого. Само да вметна, че безполезни домейни не купувам!

домейн

Всеки път, щом взема домейн за препродаване и започна да търся думи, фрази или дори изтекли домейни си задавам въпроса – какво може да прави новият собственик с този домейн? Ако не можете да си отговорите на този въпрос, по-добре не купувайте домейна. Трябва да има поне малко място, малко желание за този домейн, където да може да се развие нещо.

Домейн за всяка тема?

Дали пък не искате да вземете около 100 домейна за всяка тема, да се опитате да направите 100лв на парче и да излезете с една солидна сума от играта? Това е възможно, но толкова малко вероятно и няма да стане за месец, нито два. За да разполагате с такова голямо количество домейни, ще ви трябва и силен сървър. Това означава, че ще трябва да плащате и за това. Печалбата ви няма да се стопи само от това. Много трудно, ще продадете подобни домейни на висока цена, защото за да са толкова скъпи, вие трябва да сте намерили найстина добри домейн имена! Имали някога стойност или са по актуална тема.

Ако сте нов в домейн индустрията, ще ви предложа следното – вземете няколко домейна, които наистина мислите, че ще се продадат. Развийте ги малко, добавете съдържание, няколко връзки и ще видите, как сами ще потръгнат нещата. Това което трябва да правите е да чакате правилният купувач.

Как да разбера кои домейн е ценен?

Два основни фактора:

  • Силни стари линкове. Сайтът е бил силен в някакъв момент от време, но в момента може да се регистрира на ниска цена. Това са така наречените „дропени“ домейни.
  • Актуална тема за домейн име. Нещо, което е супер актуално в момента и има потенциал да се развие още повече.

Преценте и на кого може да го продадете. На компания за маркетинг, на компания за онлайн магазини и прочее. Замислете се, кой може да купи вашите домейни. Едва ли локалната аптека има интерес към вашият домейн, още повече пък пекарна в София. Ако искате да продавате домейни бързо и успешно, ще е най-добре да се насочите към тези, които имат интерес към този тип бизнес. Едва ли ще намерите заинтересовани клиенти в локалната кръчма. Насочете погледа си онлайн.

Започнете с домейните от околията.

Бих препоръчал на всички горещо да започнат с домейни за България. Защо? Защото е много по-лесно да комуникирате помежду си, ако не сте правили преди подобен тип търговия е добре да разберете всичко, което ви се обеснява и най-важното – тук няма такава конкуренция. Това обаче важи и за търсенето. Не взимайте голямо количество домейни веднага, пробвайте с един, два, три. Вижте как стават нещата.

Колко време обаче, ще ви отнеме да продадете един домейн? За начало, минимумът би бил 2 месеца. За толкова време може вие да помислите за какво може да бъде използван този домейн, за какви клиенти да се оглеждате и прочее.