български домейн .бг

Мнения за новото домейн разширение – .бг

Има ли смисъл от нов домейн за България?

Наскоро плъзна новината, че вече е възможно предварителното регистриране на домейни с разширение .бг. Ако се поровите в мрежата обаче, ще срещнете доста интересни мнения по темата, повечето негативни. Защо хората не са възхитени от възможността да имат собствено домейн разширение, дали няма да се бърка с някое друго вече съществуващо и ще има ли изобщо ползи за нас?

 

български домейн .бг

 

Нов домейн – нов шанс.

Помислете си така – вече в интернет толкова много домейни са взети, няма нищо свободно, как да се добереш до името което искаш? Дори домейните на кирилица започнаха да се запълват, а какво да говорим за тези на шльокавица? Тенденцията се образува така, че домейните на шльокавица са много по-търсени от каквито и да било други домейни за България. Много хора пишат по този начин, няма как да се пропусне тази възможност тогава.

От тук нататък обаче започват комбинациите. Дали да направите сайт.bg или sait.бг – комбинации поне 6 до тук. Това наистина предразполага за нови хоризонти и нови шансове за сайтове, но може да е проблем за крайният потребител.

Как ново домейн разширение може да е проблем за крайният потребител?

Доста лесно всъщност, може би затова доста хора не ги одобряват. Клиент иска да влезе в сайта multidarksystem.bg, обаче по погрешка пише .бг – ако сайтът не е закупен, добре. Ако е купен обаче и на него е разположено нещо друго, то тогава може да се отвлече вниманието на потребителя и той да си остане в .бг. Досещате се как стана объркването.

За големите компании няма да е проблем, защото по последни новини на няколко хостинг компании, големите имена в сайтовете ще си запазят първо имената, които могат да навредят на бизнеса. Така поне ще се отсеят възможностите за изнудване за откупване на домейн и взимане на потребители.

Въпреки това, нещата не изглеждат толкова зле.

Наистина трябва да гледаме с добри мисли за предстоящите нови домейн разширения. Ако сайтът ви е изцяло на кирилица (домейн името) това може да има положителен ефект за неговото класиране. Ако още не сте намерили решение на проблема с това, може да се насочите към сателитни сайтове или такива с малко търсене, но скъпи кликове.